DragonFly blog

Video marketing news
6 συμβουλές και τι πρέπει να προσέξεις πριν πετάξεις το drone σου

6 συμβουλές και τι πρέπει να προσέξεις πριν πετάξεις το drone σου

Οι ιπτάμενες μη επανδρωμένες συσκευές ή απλώς drones αποτελούν το αγαπημένο «παιχνίδι» των μεγάλων παιδιών, με τα μικρά ελικοπτεράκια που έχουν πάνω τους κάμερες να είναι το νούμερο ένα τεχνολογικό trend παγκοσμίως.

Μόνο στις ΗΠΑ, φέτος στις γιορτές αναμένεται να πωληθούν 700.000 νέα drones. Τα καταστήματα ηλεκτρονικών ακόμα και στην Ελλάδα τα διαφημίζουν ως το απόλυτο δώρο για τις γιορτές. Όμως φαίνεται όσο η αγορά drones αυξάνεται και πάνω από το κεφάλι μας θα αρχίζουν να πετούν ολοένα και περισσότερα ελικοπτεράκια με κάμερες, αυτό έχει δημιουργήσει μία σειρά από νομικά κυρίως ζητήματα. Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) επέβαλε νέους κανονισμούς, με βάση τους οποίους σχεδόν όλοι οι κάτοχοι drones θα πρέπει να καταχωρήσουν έως τα μέσα Φεβρουαρίου το μηχάνημά τους σε ένα εθνικό μητρώο.

Πόσο εύκολο είναι στην πραγματικότητα να έχεις ένα drone στην Ελλάδα; Τι χρειάζεται να ξέρεις πριν το πετάξεις;

Ο Μπάμπης Παπαποστόλου είναι κινηματογραφιστής κι έχει αποκτήσει drone εδώ κι ένα χρόνο. «Το ήθελα σαν συμπληρωματικό στα πλάνα που θα προσφέρω. Τα drones πλέον είναι μία πολύ φτηνή λύση για να προσφέρεις πλάνα τεράστιας αξίας, που πρώτα ήθελες να νοικιάσεις ελικόπτερο και να σου στοιχίσει πολλά χρήματα. Πλέον ο καθένας με εξοπλισμό γύρω στα 500 ευρώ μπορεί να έχει αξιοπρεπή εναέρια πλάνα», λέει ο Μπάμπης.

«Για ένα καλό drone θα χρειαστείς, το πακέτο με το σκάφος, το γυροσκόπιο που κρατάει την κάμερα για να την σταθεροποιεί, μία GoPro κάμερα, εξτρά μπαταρίες, μόνιτορ για να βλέπεις τι βλέπει η κάμερα, κεραίες για να συνδέονται αυτά μεταξύ τους και βαλίτσα. Εμένα όλο αυτό το πακέτο που είναι για επαγγελματική χρήση μου στοίχισε κοντά στα 2.400 ευρώ».

Τι χρειάζεται όμως να ξέρεις πριν πετάξεις το drone σου; Ο Μπάμπης δίνει μερικές συμβουλές:

1. Διάβασε

«Η χρήση του drone είναι σαν μία καινούρια επιστήμη και χρειάζεται πολύ διάβασμα. Πρέπει να μάθεις με τι έχεις να κάνεις. Να δεις πολλά βίντεο και τα υπόλοιπα έρχονται με την εμπειρία».

2. Κάνε πολλές δοκιμές

«Χρειάζεσαι αρκετές δοκιμές πριν το πετάξεις εκεί που σκοπεύεις. Πρώτα θα μάθεις να το πετάς σε ερημιές και μετά θα το πετάξεις πάνω από κόσμο. Επίσης πριν κάνεις μια μεγάλη επένδυση, καλό είναι να πάρεις ένα μικρό drone 50 ευρώ, να καταλάβεις πώς θα το κινείς και τι σου προσφέρει και μετά να πας σε κάτι μεγαλύτερης αξίας».

3. Απέφυγε τον αέρα

«Πρέπει να προσέχεις τον αέρα. Δούλεψα στην Μύκονο για δύο μήνες και είχα σοβαρό θέμα. Μου το έπαιρνε προς την θάλασσα γιατί είχε 5.5 μποφόρ. Αν έχει πολύ αέρα το drone μπορεί να μην σε υπακούσει, οπότε πρόσεχε πού θα το πετάς».

4. Ποτέ στην Βροχή

«Τα περισσότερα drones δεν είναι αδιάβροχα. Οπότε όπως καταλαβαίνεις είναι κακή ιδέα να το πετάξεις στην βροχή».

5. Φρόντισε την Ασφάλεια

«Αν το πετάς πάνω από κόσμο πρέπει να βάζεις τα προστατευτικά που έχει και είναι σαν προφυλακτήρες, ώστε αν χτυπήσει κάποιον να ακουμπήσει ο προφυλακτήρας κι όχι ο έλικας».

6. Έχε μαζί σου κάποιον

«Το drone προσελκύει πολύ κόσμο. Αλλά ακόμα οι περισσότεροι είναι καχύποπτοι. Εγώ πάντα έχω μαζί μου κι άλλους, γιατί ο κόσμος μπορεί να λέει ότι κατασκοπεύεις ή να βάζει το χειρότερο στο μυαλό του. Δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει ευρυγώνιος φακός κι ότι είναι καθαρά για να δείξεις τοπίο».

7. Πρόσεχε τα Jello

«Το Jello είναι η νούμερο ένα λέξη σε όλα τα φόρουμ που αφορούν το drone. Έχει να κάνει με τις δονήσεις από το drone που σου κάνει ένα μικρό ζελαδάκι και καταστρέφει πλάνα που δεν διορθώνονται. Όλος ο κόσμος ασχολείται με το πώς να τα αποφύγεις. Απλά πρέπει να προσέχεις να μην το πηγαίνεις πολύ τέρμα όταν τραβάς».

vice.com

Author: